top of page

MULTIOMICS: het darmmicrobioom als essentiële speler op het sportveld en in het dagelijks leven.

Bij FORME zijn we trots op ons nieuwe partnership met Cosmogroup. Door deze samenwerking kunnen we onze kennis met nieuwe wetenschappelijke strategieën combineren om uw sportieve prestaties, levenskwaliteit en gezondheid te verbeteren.


Tijdens de recente keynote presentatie van Dieter Deprez van Cosmogroup op onze INFORMED sessie van 14 mei werd de fascinerende relatie tussen biologie en sportprestaties belicht. We ontdekten hoe genetische aanleg en de samenstelling van het darmmicrobioom een aanzienlijke invloed kunnen hebben op atletische prestaties, maar evenveel op het dagelijks functioneren. Dit diepgaande onderzoek naar genetische variabiliteit en microbiële diversiteit biedt waardevolle inzichten in de optimalisatie van training, voeding, herstel, behandeling van chronische fysieke klachten en zelfs blessurepreventie.


Hier zien we dikwijls patiënten met chronische klachten, stress en vermoeidheid, functionele viscerale problemen op osteopathieconsult. Door de analyse van het genoom (DNA) en het darmmicrobioom kunnen we nu een gedetailleerd beeld van het fysiek functioneren krijgen en onze osteopathische behandeling nog fijner afstemmen om voeding, levensstijl en algemene levenskwaliteit op een wetenschappelijk onderbouwde manier te optimaliseren


Hoe werkt het?

 

1. Intakegesprek: tijdens een eerste consult bespreekt osteopaat Dieter uw gezondheidsdoelen, huidige levensstijl en medische voorgeschiedenis om een volledig beeld te krijgen van uw behoeften. U ontvangt ook een vragenlijst die u op uw eigen tempo online kunt invullen.

 

2. Samples verzamelen: u ontvangt een testkit en levert de nodige monsters (zoals speeksel, urine of stoelgang) die nodig zijn voor de genetische, metabolische en microbiële analyses. Die stuurt u rechtstreeks naar het labo.

 

3. Uitgebreide analyse: de verzamelde monsters worden geanalyseerd in gespecialiseerde laboratoria. Deze analyses omvatten:


  • Genomics: onderzoek naar uw DNA om genetische varianten te identificeren die uw gezondheid en prestaties kunnen beïnvloeden.


  • Metabolomics: analyse van metabolieten om inzicht te krijgen in uw metabolische status en eventuele tekorten of onevenwichtigheden.


  • Microbioomonderzoek: studie van uw darmmicrobioom om de samenstelling en diversiteit van de bacteriën in uw darmen te beoordelen.

 

4. Resultaten: u krijgt een gedetailleerd rapport met gepersonaliseerde inzichten op het online platform.

 

5. Persoonlijk advies en behandelplan: op basis van de resultaten formuleren we een op maat gemaakt advies en behandelplan. Dit kan variëren van voedingsaanpassingen en supplementen tot specifieke leefstijl- en trainingstechnieken, evenals herstelstrategieën en/of aangepaste osteopathische behandeling.

 

6. Implementatie en follow-up: u begint met de implementatie van de aanbevelingen. Regelmatige follow-up sessies kunnen ervoor zorgen dat u op de juiste weg blijft naar een betere gezondheid en prestaties.

 

Specifieke doelgroepen


Onze multiomics methode is geschikt voor een brede populatie, waaronder:


  1. Atleten: professionele en recreatieve sporters die hun prestaties willen verbeteren, sneller willen herstellen en blessures willen voorkomen.

  2. Gezondheidsbewuste individuen: mensen die hun algemene gezondheid en welzijn willen verbeteren door gepersonaliseerde voedings- en leefstijlaanpassingen.

  3. Patiënten met aanhoudende klachten of chronische problemen: personen die lijden aan chronische aandoeningen en op zoek zijn naar wetenschappelijk onderbouwde methoden om hun symptomen te beheersen en hun levenskwaliteit te verbeteren.

  4. Gewichtsbeheersing: mensen die moeite hebben met gewichtsbeheersing en behoefte hebben aan op maat gemaakte adviezen gebaseerd op hun unieke biologische profiel.

  5. Senioren: ouderen die hun gezondheid en vitaliteit willen behouden en verbeteren door inzicht te krijgen in hun genetische en metabolische status.

 


Wat kunt u verwachten?

 

1. Gepersonaliseerde inzichten: krijg gedetailleerde en op maat gemaakte aanbevelingen die specifiek zijn afgestemd op uw unieke biologische kenmerken.

 

2. Verbeterde levenskwaliteit: maak kleine aanpassingen die een grote impact hebben op uw welzijn en levenskwaliteit.

 

3. Wetenschappelijk onderbouwd: vertrouw op een aanpak die gebaseerd is op wetenschappelijke research en technologieën.

 

Afspraak maken?

 

Een afspraak boek je gemakkelijk online op www.teamforme.be.

 

Comments


bottom of page