top of page

Bikefitting - the perfect match

Het verschil tussen een comfortabele rit en een pijnlijke fietservaring? Een goeie bikefit! Het vinden vinden van een goede fietspositie is cruciaal voor zowel een optimaal rijcomfort, als om sterke fietsprestaties neer te zetten. Ben je een professionele atleet/atlete, een recreatieve renner/renster of iemand die zijn/haar woon-werkverkeer aflegt met de fiets? Een goede bikefit kan een groot verschil maken op vlak van fietservaring. Bij FORME begrijpen we het belang van een goede bikefit en bieden we sinds kort deze dienst aan om fietsers te helpen om hun positie op de fiets te optimaliseren.Wat is bikefitting?


Bikefitting of fietspositionering is het precies afstellen van de fiets op maat van het lichaam van de fietser. We stellen verschillende componenten van de fiets nauwkeurig af. Onder andere de zadelhoogte en stuurpositie bekijken we van dichtbij. Ook de schoenen en schoenplaatjes worden onder de loep genomen. Het doel is om tot een optimale synergie te komen tussen het lichaam en de fiets. Tijdens een bikefit houden we rekening met enkele belangrijke factoren zoals de flexibiliteit van de renner/renster, de specifieke doelen en de eventuele fysieke beperkingen om een individuele positie te creëren die ongemakken minimaliseert en prestaties maximaliseert.Waarom laat ik een bikefit uitvoeren?


Eén van de belangrijkste redenen om een bikefit te laten uitvoeren is blessurepreventie. Fietsen houdt nu eenmaal een zeer repetitieve beweging in van de onderste ledematen. Dit gecombineerd met de specifieke houding, die soms langdurig aangehouden dient te worden, kan lijden tot vermoeidheid in bepaalde spieren of druk in verschillende delen van het lichaam. Zeker als er geen goeie fietspositie is, kunnen er problemen optreden. Een slechte positie kan leiden tot een onaangenaam gevoel op de fiets, maar ook tot blessures en pijn ter hoogte van het zitvlak, de knie, lage rug en schouder-nek. Naast blessurepreventie kan een goede bikefit bijdragen aan verbeterde fietsprestaties en een aangenamer gevoel op de fiets.


Hoe wordt een bikefit uitgevoerd?


Onze specialist Olivier voert een uitgebreid klinisch onderzoek van het lichaam en een grondige dynamische analyse op de fiets uit. Hierbij identificeert hij de potentiële probleemgebieden van de renner/renster. Olivier maakt gebruik van geavanceerde technologie en technieken zoals video-analyse, markers, lazers en goniometrie om data te verzamelen. Op basis van de verzamelde gegevens wordt de fietspositie gefinetuned. Alle aanpassingen worden nauwkeurig opgelijst en er wordt steeds een individueel verslag opgemaakt.


Wil je nog meer te weten te komen over bikefitting? Kom dan zeker naar onze inFORMEd avond over bikefitting op 6 juni 2023. Gratis inschrijven kan op www.teamforme.be/informed. Twijfel niet en schrijf je zo snel mogelijk in, plaatsen zijn beperkt.


Op de fiets ervaar je niet alleen de vrijheid van de wind door je haren, maar ook de kracht van je eigen benen.

コメント


bottom of page