Het piriformis syndroom, gekenmerkt door pijn en ongemak in de bilregio, staat de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers vanwege nieuwe inzichten in de diagnose en behandeling ervan. In deze blogpost gaan we dieper in op de kinesitherapeutische en osteopathische benadering van dit syndroom.
Wat is het Piriformis Syndroom?
Het piriformis syndroom ontstaat wanneer de piriformis spier, diep gelegen in de bil, de nervus ischiadicus comprimeert of irriteert. Deze compressie kan leiden tot symptomen zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid die uitstralen naar het been. Er is meestal niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak, maar multipele factoren zoals spierdysfuncties, zenuwproblemen en biomechanische factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze klacht. Het voorkomen van het syndroom gelijkt op de zenuwuitstraling zoals bij een discushernia in de lage rug, maar heeft dus een totaal andere oorzaak... En een totaal andere behandeling ook uiteraard.
Kinesitherapeutische inzichten
Bij een moderne kinesitherapeutische benadering van het piriformis syndroom richten we ons op de holistisch aanpak van de aandoening. Specifieke oefeningen spelen een sleutelrol en pakken spieronevenwichtigheden aan, verbeteren de gewrichts -en zenuwmobiliteit en optimaliseren de algemene biomechanica. Daarnaast werken we met gerichte manuele therapietechnieken, zoals myofasciale release en triggerpointtherapie. Met deze triggerpointtherapie pakken we niet enkel de m. piriformis aan, maar ook belangrijke omliggende spiergroepen zoals de m. obturatorius internus en de mm. gemelli. Deze hands-on benadering, complementair aan de oefentherapie, streeft ernaar om optimaal functioneel herstel te bevorderen op zowel spier-, zenuw- als circulatoir niveau. Bij FORME werken we nauw samen met de patiënt en leggen de nadruk op educatie en zelfzorg om zo zelf controle over de klacht te krijgen en de symptomen beter te kunnen beheersen.
Bij een moderne benadering van het piriformis syndroom richten we ons op de holistische aanpak van deze aandoening
Osteopathische Perspectieven
Osteopaten benaderen de behandeling van het piriformis syndroom vanuit een uniek paramedisch perspectief, waarbij ze rekening houden met de onderlinge verbondenheid van het musculoskeletale systeem (en andere systemen). Een disfunctie in één gebied van het lichaam kan een effect hebben op andere delen, is het uitgangspunt. Osteopaten gebruiken zachte, hands-on technieken om beperkingen in beweging aan te pakken, de bloedcirculatie te verbeteren en het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen te bevorderen. Voor het piriformis syndroom kan een osteopathische behandeling bestaan uit manipulatie van zachte weefsels, mobilisatie van gewrichten en subtiele interventies om het evenwicht binnen het musculoskeletale systeem te herstellen. Viscerale technieken die de doorbloeding in het klein bekken bevorderen kunnen ook aan de orde zijn. Door niet alleen de piriformis spier maar ook bijhorende structuren uit andere lichaamssystemen aan te pakken, streeft osteopathie naar een allesomvattende en duurzame verlichting van de symptomen.
Conclusie
Naarmate ons begrip van het piriformis syndroom verder evolueert, groeien ook de behandelingsopties voor deze complexe pijnklacht. Kinesitherapeutische en osteopathische therapie, zowel onafhankelijk als in combinatie met elkaar, bieden een veelbelovende behandeling voor deze vaak invaliderende aandoening. Als u zelf of iemand die u kent worstelt met het piriformis syndroom, kan het raadplegen van een gekwalificeerde therapeut de weg effenen naar een effectieve behandeling en herstel.
Commentaires