top of page

Boost je hardlopen: kracht en mobiliteit in de spotlight.

Hardlopen of joggen is een van de meest toegankelijke en lonende vormen van lichaamsbeweging. Het is een geweldige manier om fit te blijven, stress te verminderen en de gezondheid te verbeteren. Echter, te vaak richten hardlopers zich alleen op het verhogen van hun kilometers en snelheid, zonder voldoende aandacht te besteden aan andere belangrijke aspecten van training, zoals kracht en mobiliteit.


Het toevoegen van aanvullende kracht- en mobiliteitsoefeningen aan je trainingsroutine kan een wereld van verschil maken voor hardlopers van alle niveaus. Hier zijn enkele redenen waarom deze oefeningen zo belangrijk zijn:

1. Voorkomen van blessures: Hardlopen kan een behoorlijke tol eisen van je lichaam, vooral als je spieren en gewrichten niet sterk genoeg zijn om de impact van de beweging op te vangen. Door regelmatig krachtoefeningen te doen, versterk je de spieren rondom je gewrichten, wat het risico op blessures vermindert.


2. Verbetering van de loop-efficiëntie: Sterkere spieren betekenen efficiëntere bewegingen. Door te werken aan je kracht en mobiliteit, kun je je loopstijl verbeteren en energie besparen, waardoor je uithoudingsvermogen toeneemt en je prestaties verbeteren.


3. Behoud van een gezonde balans: Hardlopen is een eenzijdige beweging die bepaalde spiergroepen kan overbelasten, terwijl andere verwaarloosd worden. Aanvullende oefeningen helpen om de balans in je spieren te herstellen, waardoor je minder vatbaar bent voor overbelasting en asymmetrische belasting.


4. Verbetert de mobiliteit: Een goede mobiliteit is essentieel voor een gezonde loopstijl. Door regelmatig mobiliteitsoefeningen te doen, vergroot je je flexibiliteit en bereik van beweging, wat kan helpen om stijfheid en strakheid te verminderen die vaak gepaard gaan met hardlopen.

Nu je het belang van aanvullende kracht- en mobiliteitsoefeningen begrijpt, is het tijd om enkele nuttige oefeningen te verkennen die je kunt integreren in je trainingsroutine. Bij FORME stelden we een programma samen met oefeningen die specifiek zijn ontworpen om de kracht en mobiliteit te verbeteren van de spieren die het meest relevant zijn voor hardlopers. Je kunt het programma vinden op de volgende link: Strength and Mobility for Runners.


Dit programma bevat onder andere oefeningen voor de heupen, billen, core, enkel en voeten, die allemaal van vitaal belang zijn voor een gezonde en krachtige loopstijl. Door deze oefeningen regelmatig te doen, zul je merken dat je niet alleen sterker en mobieler wordt, maar ook dat je hardloopprestaties verbeteren en blessures worden voorkomen.

Het toevoegen van aanvullende kracht- en mobiliteitsoefeningen aan je trainingsroutine vergt misschien wat extra tijd en inspanning, maar de voordelen op lange termijn zijn absoluut de moeite waard!

Comments


bottom of page