top of page

Sporten en kinesitherapie na Corona

Een groot deel van het Roeselaarse sportprogramma is geannuleerd. Gelukkig worden er wel veel alternatieven bedacht. Zo kon je bijvoorbeeld met "Dwars Over De Mandel" meedoen aan een individuele variant in Roeselare. Iets wat door veel lopers gesmaakt werd. Al is ons advies wel dat je beter bezint voor je “extreem begint”. Wij zien in onze multidisciplinaire praktijk door het quarantaine-sporten namelijk regelmatig sportblessures bij niet getrainde mensen.

Hoe start je met sporten na maanden van inactiviteit?

Het is geen geheim dat tijdens de voorbije Corona-periode meer dan anders gesport werd. Op zonnige dagen was het soms aanschuiven op bepaalde provinciale wandelroutes. De anders zo serene fietsrit langs het jaagpad leek dikwijls een reuzenslalom tussen aankomende joggers. Veel Vlamingen kwamen buiten om te sporten, terwijl ze daar voordien geen of minder tijd voor hadden. Beginnende sporters willen snel resultaten, en dan loeren blessures om de hoek.


Dieter Vercaigne van groepspraktijk FORME sports and rehab begeleidt samen met collega’s verschillende types sporters. “Hier in de praktijk zien wij sporters op 2 brede domeinen. Er zijn de mensen die op een sportmedisch verantwoorde wijze te werk willen gaan. Zij contacteren ons om bijvoorbeeld een conditionele test te ondergaan en laten zich begeleiden in hun opbouw. Ten tweede helpen we sporters bij het herstel na een opgelopen sportblessure (revalidatie). Jammer genoeg zien we momenteel dat veel goedbedoelde sportieve ambities al snel uitdraaien op een vervelende blessure.”


Beginnende sporters willen soms te snel resultaten zien van de opgestarte activiteiten en bouwen het sportvolume te snel op. Het lichaam kan zich niet snel genoeg aanpassen aan deze nieuwe situatie en dan komen de klachten. De belastbaarheid van het lichaam kent zijn grenzen en die grenzen niet respecteren kan tot hardnekkige blessures leiden.


Beginnende sporters willen soms te snel resultaten zien van de opgestarte activiteiten en bouwen het sportvolume te snel op.

Volgens Dieter Vercaigne kan je het beter verstandig aanpakken. “Het is goed nieuws dat meer mensen aan het sporten zijn gegaan door de crisis. Velen maken nu eindelijk werk van hun sportieve voornemens. Al schiet het uiteraard zijn doel voorbij als je na een paar trainingen voor enkele weken buiten strijd bent. Ik raad dus aan om het stap voor stap aan te pakken en niet onmiddellijk extreem te gaan.”


Hoe voorkom je blessures bij het opbouwen van conditie?


Lichaamsbeweging en sporten bij uitbreiding bieden, zeker in de huidige coronatijd, veel voordelen voor het menselijk lichaam. Daarom drie tips voor een gezonde sportieve levensstijl:

1. Ontwikkel een routine op maat met variatie


Eenzijdige houdingen, denk aan een bureaujob, zien we allen als nadelig voor het lichaam. Hetzelfde geldt evenwel voor eenzijdige, repetitieve bewegingen, die we bij veel duursporten terugvinden. Variatie van type lichaamsbeweging doet wonderen. Ga naast je fietstocht ook eens wandelen of waag je aan wat krachtoefeningen! Voor een programma op maat kan je steeds bij ons terecht.

2. Bouw rustig op en luister naar je lichaam


Verwacht niet dat je in een maand klaar bent voor een marathon. Wij begeleiden bij FORME sports and rehab competitieve triatleten en professionele wielrenners en ook zij moeten rustig opbouwen. Je bouwt liever voorzichtig op dan je sportieve activiteiten te moeten onderbreken om te revalideren van een overbelastingsblessure.

3. Evenwichtige levensstijl


Lichaamsbeweging is een onderdeel van een evenwichtige levensstijl, geen compensatie voor een slechte. Heb dus ook aandacht voor voeding, rust, vochtbalans en psychologie. Bij onze groepspraktijk vind je uiteraard verschillende kinesisten en osteopaten, maar in ons team zitten onder andere ook een sportpsycholoog, inspanningsfysioloog en een trainer omdat we weten dat het de combinatie van al deze verschillende factoren is die je zal doen slagen.


Voor meer informatie kan je steeds met ons contact opnemen. Alvast veel succes in het bereiken van je doelstellingen.

bottom of page