top of page

Wat te doen bij een spierscheur in de hamstrings?

Een scheur in de hamstrings is een veelvoorkomend letsel bij sporten waarin je veel explosief moet versnellen of afremmen. Deze blessure zien we bijvoorbeeld vaak bij voetballers, lopers en sprinters. De juiste behandeling is uitermate belangrijk voor een totale genezing van de blessure en om herval te voorkomen.


Kan je een spierscheur in de hamstrings voorkomen?


Een spierscheur kan je voorkomen door rekening te houden met enkele zaken. Zo zijn een uitgebreide opwarming en cooling-down, een goede opbouw van trainingsbelasting en een goede dosering van trainingen en wedstrijden belangrijke factoren. Daarnaast zijn ook spierversterkende oefeningen voor zowel de hamstrings als voor lage rug en bekken van belang. Ze verlagen de kans op een spierscheur drastisch. Vraag hiervoor zeker ook raad bij je kinesist.


Wat moet je doen bij een spierscheur?


Een spierscheur kan je herkennen aan de typische zweepslag die je voelt in de spier met daarbij vaak ook een verkramping van de spier. Wanneer je denkt dat je een spierscheur hebt opgelopen, zijn er een aantal “do’s en don’ts” waar je rekening mee kan houden. Ten eerste zorg je best voor wat ontlasting van het geblesseerde been. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk met krukken te stappen en voldoende te rusten. Daarnaast is het aangeraden om de spier meteen af te koelen met ijs of een coldpack. Dit doe je gedurende 15 minuten en herhaal je meerdere keren met telkens een pauze ertussen. Leg het been ook regelmatig omhoog en zorg voor compressie door het dragen van een compressiekous of bandage. Zo blijft de bloeduitstorting minimaal. Deze zaken blijven belangrijk in de eerste week na het oplopen van de blessure.


Wat mag je zeker niet doen?

Belangrijk is dat je de spier niet meteen laat masseren. Vanaf 24 tot 48 uur kan een zachte massage of dry needling wel nuttig zijn om de spierkramp te verminderen. In het begin is ook doorgedreven stretching van de spier te vermijden. Dit heeft namelijk een negatief effect op de blessure.


Hoe behandelen we een scheur in de hamstrings?


De behandeling gebeurt over het algemeen in drie verschillende fases.


1. Advies en activerende oefentherapie

In de eerste fase wordt er vooral advies gegeven. Zo zorgen we voor een optimaal herstel van het spierweefsel. We starten ook al relatief snel met activerende oefentherapie. We doen dit wel steeds binnen de pijngrenzen om het herstelproces niet te belemmeren.


2. Spierkracht


In de tweede fase ligt de focus op het opbouwen van spierkracht. We starten met een lage belasting op de spier en bouwen op naar een hoge belasting. In verschillende stappen wordt gewerkt naar het herwinnen van maximale kracht en worden uithouding en snelheid opgedreven.


3. Explosieve kracht


Na het herstellen van de scheur en het opbouwen van spierkracht, gaan we werken aan je explosieve kracht. Dit zijn heel gerichte oefeningen met aandacht voor de sport waarin je actief bent. Zo stomen we je klaar voor je sportieve uitdagingen.


Zelf last van een spierscheur of twijfel je wat je moet doen? Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie? Onze kinesistenpraktijk is gelegen in Roeselare en wij helpen je met veel plezier en goede raad graag verder.
댓글


bottom of page